Το Καλάθι μου

H παθογένεια της ακμής και η απάντηση της Rejuvi

H παθογένεια της ακμής και η απάντηση της Rejuvi

Η ακμή είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες του δέρματος μεταξύ των ανθρώπων. Επηρεάζει κυρίως περιοχές όπως το πρόσωπο, τη πλάτη ,το θώρακα κ.λπ

Eίναι μια χρόνια φλεγμονώδης παθολογία του σμηγματογόνου αδένα που επηρεάζεται από ορμόνες και περιλαμβάνει:

  • Μη φυσιολογική αύξηση στην παραγωγή λιπιδίων (σμήγμα)
  • Σχηματισμός μικροφαγεσώρων λόγω μη φυσιολογικής επιδερμικής διαφοροποίησης, πιθανότατα λόγω μη φυσιολογικού μεταβολισμού ανδρογόνων( τεστοστερόνης).
  • Συσσώρευση υπεροξειδωμένων λιπιδίων στην επιφάνεια (φαγέσωρες) ή κλειστό σμήγμα (κέχρια)
  • Ο σχηματισμός μολυσματικών ή μη μολυσματικών φλεγμονωδών βλαβών

 

ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΑΚΜΗΣ

  • Επιφανειακή ακμή

Η επιφανειακή ακμή χαρακτηρίζεται από λιπαρό δέρμα που γυαλίζει, έχει διεσταλμένους πόρους παρουσιάζει φαγέσωρες (μαύρα στίγματα) και λευκούς κλειστούς πόρους (κέχρια )

 

  • Φλεγμονώδης ή κυστική ακμή

Η φλεγμονώδης ακμή αντιστοιχεί σε μια ανισορροπία στο μικροβίωμα (χλωρίδα) που αρχίζει να εκκρίνει φλεγμονώδεις παράγοντες στον πυλώδη πόρο. Οι φαγέσωρες γίνονται φλεγμονώδεις. Όταν η φλεγμονή είναι επιφανειακή εμφανίζονται βλατίδες (κόκκινα εξογκώματα) και φλύκταινες (πυώδη σπυράκια).

 

Διαφορετικοί τύποι βλαβών

ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ

Οι 3 κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στο σχηματισμό της ακμής είναι οι εξής.

  • Υπερκερατινοποίηση απο το infrainfundibulum

Η υπερκεράτωση (ή υπερκερατινοποίηση) είναι μια πάχυνση της κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας. Η ακανόν ιστη δομή των κερατινοποιημένων νεκρών κυττάρων, εμποδίζει τον εκφορητικό πόρο του σμηγματογόνου αδένα και διαταράσσει ή διακόπτει την απελευθέρωση του σμήγματος.

Όταν το σμήγμα υπερπαράγεται και τα νεκρά κύτταρα παραμένουν κολλημένα στην επιδερμίδα (υπερκεράτωση) συσσωρεύεται σμήγμα στον θύλακα της τρίχας που μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό επάρματος . Αυτό το έπαρμα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο τοίχωμα του θύλακα για να εμποδίσει τη ροή του σμήγματος στην επιφάνεια του δέρματος.

  • Σμηγματογόνος υπερέκκριση ή υπερσμηγματόρροια

Τα ανδρογόνα ελέγχουν και διεγείρουν την παραγωγή του σμήγματος. Tο αυξημένο επίπεδο ανδρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε υπερευαισθησία των σμηγματογόνων αδένων καθώς και στην αύξηση της παραγωγής σμήγματος που μπορεί να φράξει τους πόρους. Στο επιρρεπές στην ακμή δέρμα, η ανδρογόνος έκκριση είναι γενικά φυσιολογική, αλλά ο μεταβολισμός τους στο δέρμα επιταχύνεται (τεστοστερόνη + 5α-αναγωγάση = διυδροτεστοστερόνη (DHT). Οι σμηγματογόνοι αδένες γίνονται πιο ογκώδεις και πολυάριθμοι και προκαλείται ρήξη τους, οδηγώντας σε ανώμαλη αύξηση της έκκρισης σμήγματος και σε φλεγμονή. Ένας κλειστός φαγέσωρας ή μια μικροκύστη σχηματίζεται επειδή το παγιδευμένο σμήγμα συσσωρεύεται στον εκκριτικό πόρο. Όταν ο εκκριτικός πόρος απελευθερωθεί, το σμήγμα φτάνει τελικά στην επιφάνεια του δέρματος όπου οξειδώνεται λόγω της επαφής του με τον αέρα γίνεται μαύρο και αναφέρεται ώς μαύρο στίγμα (φαγέσωρας). Εάν οι φαγέσωρες μεγαλώσουν, είναι γνωστοί ως μακροκομεδώνη.

  • Βακτήρια

Στα άτομα που είναι επιρρεπείς στη ακμή, η υπερβολική παραγωγή σμήγματος δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων της ακμής Propionibacterium.

Αυτά τα βακτήρια τα οποία είναι συνήθως ακίνδυνα, έχουν λιπάσες που μετατρέπουν τα τριγλυκερίδια σε λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά οξέα είναι ερεθιστικά και υπεύθυνα για φλεγμονώδεις αντιδράσεις και εκκρίνουν άλλες ουσίες που προάγουν την φλεγμονή. Ο φαγέσωρας διαρρηγνύεται στο χόριο και σχηματίζονται φλεγμονώδεις βλάβες ακμής, βλατίδες και φλύκταινες.

 

Η αντιμετώπιση της ακμής από την Rejuvi Laboratory

Μετά χρόνια ερευνητικών προσπαθειών, το εργαστήριο Rejuvi ανακάλυψε με επιτυχία έναν αποκλειστικό συνδυασμό οργανικού οξέος, ψευδαργύρου και βιταμινών που μπορεί να αναστέλλει αποτελεσματικά την έκφραση των ανδρογόνων στο δέρμα και να αποσυνθέτει τους φαγέσωρες. Αυτή η καινοτομία χρησιμοποιείται στη σειρά προϊόντων μας για την ακμή. Έτσι, η Rejuvi προσφέρει μια σειρά από προϊόντα για τύπους δέρματος με τάση ακμής που εστιάζουν στην θεραπεία και μετέπειτα φροντίδα. Δύο από τα βασικά επαγγελματικά προϊόντα μας για τη θεραπεία του δέρματος με ακμή είναι το Normalizing Formula και το Conditioning Formula.

  • Normalizing Formula

Το Normalizing Formula αποτελεί το προαναφερθέν αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες κατά των ανδρογόνων σκεύασμα που ενσωματώνει υπεροξείδιο ουρίας, αλφα-υδροξυοξέα και ψευδάργυρο για την επίτευξη ισχυρής συνεργιστικής δράσης που αδρανοποιεί την έντονη δράση των ανδρογόνων ενώ παράλληλα θεραπεύει τις ατέλειες και τους φαγέσωρες. Το υπεροξείδιο της ουρίας που περιέχει επίσης σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή και μειώνει την υπερβολική λιπαρότητα του δέρματος ενώ το μοναδικό σύμπλεγμα AHA απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος για να διευκολύνει την απομάκρυνση των φαγεσώρων και επίσης δημιουργεί ένα τοξικό περιβάλλον για τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή.  Ο ψευδάργυρος σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αντιβακτηριδιακά και απολεπιστικά συστατικά, αποτελεί ένα κατιόν που αναστέλλει την δραστηριότητα της 5α-αναγωγάσης τύπου 1 και 2. Αυτά είναι τα ένζυμα που καταλύουν τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT) – ένα από τα πιο ισχυρά ανδρογόνα. Το Normalizing Formula έχει μια επιθυμητή συγκέντρωση μορίων διαλύτη και οξέων που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των ενεργών συστατικών με σκοπό να στοχεύσουν στους φραγμένους πόρους και στα σημεία φλεγμονής.

  • Conditioning Formula

Το Conditioning Formula περιέχει την ίδια σύνθεση κατά των ανδρογόνων σε υψηλότερη συγκέντρωση και χρησιμοποιεί βήτα-υδροξυοξέα παρά αλφα-υδροξυοξέα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η αυξημένη απολεπιστική δύναμη του Normalizing Formula αντικαθίσταται με υψηλότερη απόδοση κατά των ανδρογόνων. Για αυτό τον λόγο στην θεραπεία προηγείται το Normalizing Formula Αυτό το προϊόν ελέγχει αποτελεσματικά την παραγωγή σμήγματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξισορρόπηση του πολύ λιπαρού δέρματος.